Czy wiecie jak układać żywność w lodówce?
Półka górna- słoiki: dżemy, konfitury, powidła a także produkty mleczne: mleko, jogurty, kefiry.
Na niższych półkach panuje niższa temperatura a w takiej bakterie rozwijają się szybciej, dlatego nie należy układać wyżej wymienionych produktów na niższych półkach.
Półki środkowe to miejsce produktów spożywczych, które szybko się psują i mają krótki termin przydatności: biały ser, wędliny oraz garnek z zupą (należy go szczelnie przykryć).
Najniższa półka przeznaczona jest do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb
Dolne szuflady to miejsce wysokiej wilgotności oraz temperatury około 10 stopni C. Przewidziane są dla owoców i warzyw (należy pamiętać, żeby spożyć je w ciągu kilku najbliższych dni).
Pozostają jeszcze półki na drzwiczkach, w których, prócz jajek, przechowywać możemy olej, najlepiej w szklanej i ciemnej butelce, sok w kartonie, sosy w butelkach, ketchup.
Układając produkty w lodówce należy zapewnić im dużo przestrzeni, aby krążące tam powietrze miało swobodny przepływ.
Wkładając jednak potrawy do zamrażalki należy układać je ciasno. Po ich rozmrożeniu, co warto wykonywać na dolnej półce lodówki, produkty należy poddać obróbce termicznej, dzięki której rozwijające się podczas rozmrażania drobnoustroje zostaną zniszczone
Właśnie! coś mi tam świtało, że warzywa i owoce w szufladach, ale co z reszta nie byłam pewna! dzięki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że informacje się przydały :D
Usuńzajrzałam do swojej lodówki i muszę powiedzieć, że jakoś instynktownie wszystko dobrze ustawiłam :D
UsuńBardzo chciałabym zrobić przemeblowanie w lodówce, ale czy przy układzie, gdzie lodówka jest na dole, a zamrażalka na górze, to ustawienie jest dobre? Czy może powinnam odwrócić kolejność?
OdpowiedzUsuńUstawienie jest jak najbardziej dobre :) Nie trzeba odwracać kolejności :P
UsuńTo jak jest z ta temperatura? Na wyzszych półkach jest temperatura niższa czy wyższa? Skoro w ostatniej szufladzie jest około 10 stopni? Bakterie rozwijaja się szybciej w niższych temperaturach? To po co nam lodówka?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzydatne informacje i na pewno się do nich dostosuję, jeśli tylko nowa lodówka stanie w naszej kuchni. Najlepszą propozycję znaleźliśmy tutaj https://www.oleole.pl/lodowki,_Samsung.bhtml Lodówka jest piękna, duża i idealnie pasuje do naszej nowej kuchni, więc dobra organizacja w takiej lodówce będzie wskazana, aby utrzymywać porządek.
OdpowiedzUsuńWażne, co gdzie powinno być. Dobrze wiedzieć takie rzeczy.
OdpowiedzUsuńZawsze przydatne takie wskazówki, tym bardziej że to naprawdę ma znaczenie jakie produkty w którym miejscu lodówki się znajdują. Chodzi nie tylko o prawidłowe przechowywanie, ale też żeby żywność zachowała jak najdłużej świeżość i jakość. Nie tak dawno trafiłam też na zestaw pojemników próżniowych na https://seeyoo.pl/ , które również są skutecznym i dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o odpowiednie przechowywanie produktów. Dzięki temu mniej rzeczy się marnuje, a to akurat ważna kwestia.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńAkurat ja się nigdy nad tymi kwestiami nie zastanawiałam i muszę przyznać, że jest to niezwykle pomysłowe. Na całe szczęście niedawno moja lodówka wróciła z serwisu https://serwisagd-technik.pl/naprawa-lodowek-wroclaw/ gdyż niestety ale przytrafiła się jej mała awaria.
OdpowiedzUsuń