Nasiona roślin strączkowych znane są już od wieków. Mimo ich licznych walorów spożywamy je zbyt rzadko.
Oto powody, dla których warto przywrócić je do łask:
1. Są dobrym źródłem witamin i minerałów. Zawierają wapń, miedź, cynk,
żelazo, potas, witaminę C i kwas foliowy. Obecne są w nich również
fitoestrogeny i substancje o właściwościach przeciwutleniających,
których regularne spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a w przypadku kobiet – łagodzi objawy menopauzy.
2. Są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego. Jedna szklanka nasion to
aż 12-15 g błonnika (czyli ponad połowa zalecanej dziennej dawki).
3. Są cennym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Szklanka
gotowanych nasion zawiera ok. 16 g białka! Przeciętnie w nasionach
strączkowych znajduje się 20-30% zalecanej dziennej porcji białka (soja
stanowi wyjątek- zawiera nawet do 50% tego składnika)
4.
Pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, gdyż zawarte w nich włókna
nierozpuszczalne spowalniają wędrówkę cukru do krwi. To z kolei oznacza
niższy poziom insuliny i niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Poza tym ugotowane nasiona charakteryzują się niskim indeksem
glikemicznym (poniżej 55), dlatego są wskazane w diecie osób chorych na
cukrzycę.
5. Soja zawiera korzystne dla naszego zdrowia
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi pomagają obniżyć
poziom złego cholesterolu (LDL), zmniejszają ryzyko chorób serca i
miażdżycy.
6. Nasiona roślin strączkowych równoważą kwasotwórcze działanie mięsa, produktów zbożowych oraz jaj.
7. "Strączki" redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
powstrzymując łagodne polipy od przeobrażenia się w tkankę rakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz