Istota śniadania





Niemal na każdym kroku spotykamy się ze stwierdzeniem, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dlaczego tak jest? Jak prawidłowo je komponować?

Odpowiednio odżywiony organizm funkcjonuje na znacznie wyższych obrotach. Kiedy się budzimy, po całej nocy "głodówki" organizmowi należy dostarczyć odpowiednią dawkę kalorii i pobudzić metabolizm.
Po przebudzeniu poziom cukru jest niski,

co nie sprzyja dobremu samopoczuciu i wydajności psychofizycznej. Jeśli nie zjemy rano śniadania, narażamy się na zmęczenie, senność, rozdrażnienie i osłabienie. Wiele zadań wydaje nam się trudniejszych niż są w rzeczywistości, efekty naszej pracy są niezadowalające, gorzej nam się myśli i mamy kłopoty z koncentracją. Zmniejsza się też nasza forma psychiczna, mamy większą skłonność do czarnych myśli. Jesteśmy zwykle źli i cierpią na tym nasze relacje z otoczeniem.
Obfite w składniki odżywcze śniadanie da nam zastrzyk energii od samego ranka, pozwoli kreatywnie myśleć, pobudzi do działania, chętniej będziemy podejmować wyzwania.
Warto, więc wstać wcześniej i poświęcić czas na przygotowanie posiłku :)

Pożywne śniadanie powinno być zjedzone w ciągu dwóch godziny od przebudzenia, wtedy spełni swoje funkcje najlepiej.



 
Jak prawidłowo skomponować śniadanie?


Śniadanie powinno być lekkie, ale zarazem bogate w składniki odżywcze w proporcjach: 60% węglowodanów, 30% białek, 10% tłuszczy. Powinno dostarczać 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.


- w jego skład powinny wchodzić węglowodany złożone, które delikatnie podnoszą poziom cukru we krwi, dostarczają energii na wiele godzin, a także sprawiają, że przez długi czas organizm funkcjonuje wydajnie, a głód przychodzi dużo później, niż po zjedzeniu np. słodyczy o tej samej wartości kalorycznej.

Należy wybierać produkty jak najmniej przetworzone, chleb razowy na zakwasie zamiast białego pieczywa, naturalne płatki owsiane zamiast płatków kukurydzianych. Produkty zbożowe takie jak ciemne pieczywo, muesli zawierają również błonnik i magnez, a także są bogatym źródłem witamin z grupy B istotnych w prawidłowym metabolizmie człowieka

- kolejnym ważnym składnikiem idealnego śniadania są produkty mleczne dostarczające białka, wapnia i witamin A i D, czyli np. niesłodzone jogurty, kefir, maślanka, mleko, napoje sojowe, ser twarogowy, ser żółty. Bakterie jogurtowe dodatkowo wspomagają odporność :) Niezbędne białko znajduje się również w jajkach, wędlinach (najlepiej chudych), a także w rybach.


- dopełnieniem są warzywa (sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka etc.), owoce lub szklanka (najlepiej świeżo wyciśniętego) soku. Są one bogate w niezbędne nam witaminy i składniki mineralne, a dodatkowo zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit




- dodatek tłuszczowy powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego, zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie: zwiększają odporność, obniżają poziom cholesterolu, działają korzystnie na narządy rozrodcze, skórę, włosy i tkankę kostną. Są niezbędne dla właściwego funkcjonowania komórek, a niestety organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać.


- fantastycznym dodatkiem do pierwszego posiłku są też wszelkiego rodzaju orzechy i nasiona (słonecznika, dyni), które są bardzo dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin A, D, E i K, oraz cennych składników mineralnych.




2 komentarze:

  1. cześć ,widzę że nareszcie trafiłam na rozsądną ,kompetentną blogerkę ...gratuluje wiedzy i pasji zarazem ,bo to widać ,będę tu częstym gościem. Dziekuję i powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeemaneczko ziomeczku

      Usuń