Zdrowe zamienniki





Zamiennik mąki: czarna fasola- świetny sposób, aby ograniczyć kalorie i zwiększyć ilość włókna pokarmowego (błonnika) w potrawie. Jeżeli przepis wymaga szklanki mąki należy zamienić ją na szklankę puree z czarnej fasoli; idealne do ciastek i brownies




Zamiennik cukru: niesłodzony sos/mus jabłkowy- zawartość cukru w ciastach możemy obniżyć o połowę, gdy użyjemy niesłodzony mus jabłkowy. Jedyne co musimy zrobić to zmniejszyć dodawany cukier o połowę, a następnie dodać tę samą ilość musu jabłkowego + około 1/3  więcej. Np. gdy w przepisie wymagana jest 1 szklanka cukru, możemy użyć ½ szklanki cukru i około ¾ szklanki musu jabłkowego. Konieczne jest zmniejszenie ilości płynów w przepisie- zmniejsz ich ilość o ¼ na każdą szklankę musu; ciasta i desery owocowe




Zamiennik masła: pasta z awokado- awokado jest doskonałym źródłem wielu niezbędnych witamin i minerałów, a także zdrowych tłuszczów. Zamiana masła na awokado pozwoli znacznie ograniczyć kalorie i zawartość tłuszczu w każdej potrawie. Stosunek tych zamienników powinien wynosić 1:1. Na przykład: jeżeli przepis wymaga 1 szklankę masła to należy je zastąpić jedną szklanką puree z awokado. Należy pamiętać, że awokado nada potrawie zielonkawy odcień; idealne do ciast i ciasteczek. Przy ciastach należy zmniejszyć temperaturę o 25% i wydłużyć czas pieczenia- zapobiegnie to zbyt szybkiemu brązowieniu




Zamiennik kremu: mleko zagęszczone-  zamiana ciężkiego kremu na zagęszczone mleko pozwoli zmniejszyć zawartość tłuszczu i kaloryczność dania. Stosunek zamiennika powinien wynosić 1:1- na jedną szklankę kremu przypada jedna szklanka mleka zagęszczonego; desery





Zamiennik masła: banan- wymiana masła na banana sprawia, że potrawa nabiera ładnej, gęstej struktury, idealnej do wszystkich rodzajów słodkości. Masło należy zastąpić jednakową ilością bananowego puree- jeżeli przepis wymaga ½ szklanki masła, to należy je zastąpić ½ szklanki puree bananowego; idealne do ciast, babeczek, ciasteczek, pieczywa. Zastąpienie masła bananem może zmniejszyć czas pieczenia o 25%




Zamiennik cukru: ekstrakt waniliowy- w większości wypieków można zredukować ilość cukru o połowę i dodać łyżeczkę wanilii w zastępstwie. Taki zabieg nada niesamowity smak i aromat, a poza tym zmniejszy się ilość kalorii (zakładając że przepis pierwotnie wymaga 1 szklanki cukru, pozbędziemy się prawie 400 kcal!!!); ciasta, babeczki, ciasteczka, pieczywo




Zamiennik czekolady: kakao-  kakao w przeciwieństwie do czekolady nie zawiera cukru i niewiele tłuszczu, więc może być fantastycznym zamiennikiem niemal w każdym przepisie




Zamiennik cukru: stewia- stewia jest w pełni naturalnym słodzikiem na bazie roślin i nie zawiera kalorii!! Stewia często jest sprzedawana w malutkich saszetkach, w postaci granulowanej. Jedna łyżka cukru to 1 i ½ saszetki stewii. Na przykład, jeśli przepis wymaga jednej szklanki cukru, to należy ją wymienić na około 20-24 paczuszki stewii- zredukujemy kaloryczność potrawy o prawie 800 kcal!! Stewia jest 300 razy słodsza od cukru, więc należy uważać aby nie dodać jej zbyt wiele; ciasta, ciasteczka, babeczki, desery, pieczywo




Zamiennik oleju: jogurt grecki- wykorzystanie jogurtu greckiego w recepturze zamiast oleju, jest jednym ze sposobów na pozbycie się tłuszczu. Taki zabieg jest prawie niewykrywalny, a sprawia że ciasto staję się przyjemnie wilgotne. Należy zmniejszyć ilość oleju o połowę i dodać ¾ szklanki jogurtu na każdą szklankę oleju usuniętą z przepisu


Źródło

4 komentarze:

  1. o, bardzo przydatne wiadomości! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakis pomysł na zamiennik maki do zagęszczania sosów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kasza manna będzie pasowała idealnie.
      Można wykorzystać też skrobię kukurydzianą, bądź zmiksowanego ziemniaka :)

      Usuń
  3. A czy jak dodam zamiast masła awokado lub banana zmieni to w jakiś sposób smak ciasta?

    OdpowiedzUsuń